Vad är smålån?

Kärt barn har många namn brukar man säga. Om smålån kan anses vara ett “kärt barn” eller inte låter vi vara osagt men låneformen går i alla fall under flera olika benämningar och du har säkert hört versioner som mikrolån, minilån eller till och med smslån användas. Det finns inga vattentäta skott mellan de olika benämningarna, utan de representerar alla samma sak. Vi ska dock gå igenom ett par saker som kännetecknar smålånen här på sidan för att reda ut begreppet.

Rent språkligt råder det ingen tvekan om vad ett “smålån” är för något, utan det rör sig helt enkelt om lån som är små till storleken. Dock kan beloppen skilja sig. Lånemäklaren som vi har länkat till i föregående meningen klassificerar nämligen lån upp till 100.000 kr som smålån, medan andra drar gränsen vid 50.000 kr. Andra långivare anser att ett lån på ett par tusenlappar är taket för att betraktas som smålån.

Räntor

Smålån är ofta förknippade med höga räntor men detta är en sanning med modifikation. Om du tar ett smslån med kort återbetalningstid kan du räkna med att den effektiva räntan blir skyhög, men ett litet lån via en låneförmedlare behöver verkligen inte kosta skjortan. Trots att du lånar ett lågt belopp, kan du sprida ut återbetalningstiden på ett år eller mer, och då sjunker den effektiva räntan avsevärt.

När smålån kan vara ett bra val

Ett litet lån kan vara bra att ta upp när du har drabbats av en plötsligt utgift som du behöver betala omgående. Vi avråder från att använda smålån till konsumtion då det ofta räcker att vänta några månader för att få råd med det som lånet ska täcka. Om det dock rör sig om akuta, viktiga kostnader, som du inte lyckas täcka, så kan smålånet vara ett bra alternativ.