Snabblån

Att det mesta går snabbt år 2015, det är nog gemene man beredd att skriva under på. Saker som förr var byråkratiska och tidskrävande, görs i dag i en handvändning och med hjälp av några klick på musen. En marknad som har revolutionerats det senaste decenniet är lånemarknaden, men är det bara av godo? Ekonomisk Historia ser lite på utvecklingen och den kritik som främst snabblånen har tvingats bemöta.

snabbtag

Det är inte så väldigt längesedan som det var en relativt utdragen procedur att ansöka om ett lån. Inte nog med att man var tvungen att infinna sig i banken för att få låneblanketter tilldelade, hade man lyckats med bedriften att fylla i alla uppgifter korrekt väntade sedan postgång och byråkrati innan lånen till slut kunde betalas ut. Detta var innan så kallade snabblån introducerades på marknaden.

Kritik mot snabblån

Snabblån utnyttjar, lite cyniskt menar många, det faktum att det inte längre anses vara en dygd att kunna vänta med konsumtionen. Tiden då man sparade ihop till någonting man inte hade råd att betala på direkten verkar vara som bortblåst, och när många svenskar av en eller annan anledning är i behov av pengar på dagen, då uppstår givetvis en marknad där snabblåneföretagen kan gnugga händerna.

Kritiken mot snabblån, förutom det cyniska i situationen, riktas främst mot de i många fall skyhöga räntorna som småkrediter ger. Effektiva räntor på ett par hundra procent är inte ovanligt, men är kritiken verkligen befogad? Är det inte upp till varje låntagare att noga försäkra sig om vilka villkor gäller för låneavtalet man går in i? Visst är det det, men det luriga i situationen är att många av dessa låntagare, efter att ha tagit ett par snabblån, är inne i en ond cirkel då man bara måste låna mer och mer.

Snabblånens utveckling

Snabblånen gör skäl för namnet, även när det gäller utvecklingen som har gått vansinnigt fort. I dag har du möjlighet att ansöka om lånet, signera avtalet och få pengarna inom ett par timmar. Allt sköts givetvis online och har du bara e-signeringsmöjligheter, vilket lätt fixas via din internetbank, kommer pengarna vara utbetalda innan du vet ordet av!

snabblan