Krediter och effektiv ränta

Att låna pengar är något vi nästan alla gör någon gång i livet. De flesta av oss kommer i kontakt med lån eller krediter antingen när vi studerar och behöver ta studielån eller när det är dags att köpa bostad och vi behöver ta ett bolån. Men ibland så kommer man i den situationen att man behöver jämföra olika lån och krediter med varandra och det är inte alltid helt enkelt. Man tycker att det bara borde vara att kolla på räntan och sedan jämföra. Men banker och kreditutgivare har varit väldigt bra på att lägga till extra avgifter och det kan därför vara rätt svårt att jämföra. Detta är anledningen till att vi använder oss av effektiv ränta. Effektiv ränta är den räntesats vi får om vi slår ihop alla avgifter och räntor och räknar ut vad kostnaden blir i förhållande till den summa vi lånar och under vilken tid vi tar lånet.

Om vi då tar och kollar lite på vad den effektiva räntan hamnar på några av de vanligare krediterna så får vi snabbt en uppfattning om hur mycket det kan skilja. Bostadslån som har en bostad som säkerhet brukar ligga på runt 5% idag beroenden på hur ens ekonomi ser ut och hur mycket pengar man vill låna.

Om vi istället kollar på kreditkort och den avgift som dessa bolag brukar ta ut så ligger den betydligt högre. Normalt sett så ligger den effektiva räntan för ett kreditkort på 20-30%. Detta då man inte har någon som helst säkerhet för ”lånet”. Ofta så är det även så att den kredit man använder sig utav dessa bolag inte varar längre än ett par månader. Det är helt enkelt så att det blir dyrare för att det är flexibelt.

Om vi istället vänder oss till vad vi kan anse vara den dyraste typen av krediter vilket är minilån så hamnar vi istället på flera hundra procent. Det varierar väldigt kraftigt mellan bolag och det är också extremt stor skillnad beroende på vilken summa man lånar. Här spelar ens ekonomiska situation ingen roll alls utan kostnaden är densamma för alla som tar lånet. Anledningen till att det är så dyrt är att man lånar en liten summa under en kortare period. Utan någon som helst säkerhet. Dessutom så är det en typ av lån som ofta tas av folk med sämre ekonomi. Det är alltså en stor risk för de bolag som ger ut lånet. Minilån är ett av de lån som ofta marknadsförs att de har 0% ränta. Istället använder sig bolagen här av avgifter.

Så det finns alltså krediter som sträcker sig ifrån en effektiv ränta på några procent upp till flera hundra procent. I vissa fall även över 1000%. Det gäller därför att vara vaksam när man lånar pengar och jämföra ordentligt så att man inte betalar mer än nödvändigt.alar mer än nödvändigt.